איך להרגיש יותר רגוע וכיצד זה ישפיע על מיתרי הקול !
כיווץ לא רצוני ולא נשלט של השרירים בבית הקול,עליה במתח השריר (טונוס השריר) בתזמון הלא נכון ובמידה הלא נכונה: יוצרים צרידות.
כיווץ השרירים במידה ובעת המדויקים הם גם פונקציה של רוגע ואיזון פנימי.
בימים טרופים אלו בעידן בו הכל קורה ומציף אותנו און ליין כאן ועכשיו, מתח הוא לצערנו חלק אינטגרלי מחיינו. כמעט ובלתי נמנע מהמציאות העוטפת ולוחצת אותנו. מה שנותר לנו הוא להתנתק מדי פעם מה’מציאות’ בדרכים מהנות ויצירתיות כדי להחזיר לעצמנו את האיזון . לחץ וכיווץ משפיעים ישירות על הגרון וכמובן על החיים. כמעט וכל סוגי הצרידות אם לא כולן כוללות בין היתר כיווץ ומתח חזקים מדי לא רצוניים ולא נשלטים של השרירים בבית הקול בגרון!!!!!!
מדי פעם אנו נתקלים בתופעה שהקול בוגד בו. מאבד יציבות ‘קופץ’ בצורה לא רצונית ולא נשלטת. זה בד”כ קורה כשמקבלים בשורה מרה או בזמן התרגשות רבה. מצב שלפעמים מאוד מביך אותנו ומוכיח לנו שהקול קשור בקשר אמיץ לרגשות שלנו.
זמרים /שחקנים /מרצים רבים נתקלים בתופעה הכמעט ‘מטאפיזית’ שדווקא לפני ה’הופעה’ ב’ה’ הידיעה או הקלטה חשובה במיוחד, בדיוק בנקודה הזאת של החיים, הקול נעלם או במקרה הקל חטפנו שפעת והצטרדנו.
קימים אינספור מחקרים המוכיחים שמתח משפיע ישירות על הבריאות הכללית על מערכת החיסון (אז כמובן שגם ישירות על מערכת הקול).
כשקיים כבר נגע על מיתרי הקול קדמו בדרך כלל לתופעה מצבים כמו התקררות, עומס יתר , חומציות יתר, חולשה וכמעט תמיד נמצא גם גורם ה מתח שליווה את התקופה והיווה עוד טריגר למצב.
המתח אפילו עלול לגרום לרמת חומציות גבוהה יותר שתזיק למיתרים ולקול ותיצור מעין חספוס או יובש . להחלשת מערכת החיסון כך שנהיה חשופים יותר לפיגעי וירוסים וחידקים…
מתח יוביל במקרים רבים לנדודי שינה. עייפות היא אחד הגורמים המרכזיים לצרידות. גם התופעה שבה אנו מתעוררים ליום עמוס ללא שעות שינה מספיקות עם קול כבד וכהה מוכרת בד”כ לרובנו. למנוחה מספקת יש ערך עצום בביצוע של פעולות מוטוריות. ויש לא מעט זמרים שמקפידים על המנוחה שלהם לפני הופעות חשובות כמו על הדבר היקר להם ביותר. (יותר אפילו מתזונה או אפילו תרגול. ובצדק!!) . .חוסר שינה עלול ליצור בעצמו מתח נוסף והדבר גדל ככדור שלג.
כלומר מתח גובה מחיר ועלול להוביל באופן ישיר לחוסר שליטה של השרירים בבית הקול (זמרים שונאים את ההתרגשות שמשביתה את מלוא הפוטנציאל שלהם)
חלק מהפתרונות הרצויים לשינוי המצב הם הקפדה על שעות שינה, מנוחה הרפייה ותרגילים לשחרור הכיווץ בגרון ולשחרור עודפי המתח מהגוף כולו.
מה עושים?
להקפיד על שינה של לפחות 8 שעות ביממה. דורש משמעת עצמית. ואם לא הצלחנו, לדאוג להשלים שינה במהלך היום.
תרגילי הרפיה לשרירים המכווצים {כדוגמת התרגילים הבסיסיים . תרגילי סירנה עם האות ‘ה’ עם התנועה פתח/קמץ עם מידת אווריריות רבה בקול שמשחררת ומונעת לחץ. פינות/זוויות הפה רפויות כלפי מטה. לסת ולשון משוחררים מאוד צוואר ועורף משוחררים.להוסיף זמזומים קלילים וחלשים בקול רך. פרפורים (גלגולי שפתיים על האות פפפפ. )באותו העקרון. תרגילי הקשית ועוד…}
המטרה בתרגול לרכוש “זכרון שרירי” שנוצר ע”י חזרתיות של תרגילים מגמישים ומשחררים.כשהשרירים בבית הקול עובדים חזק מדי או מכווץ מדי אנו משקמים אותם ע”י השחרור כדי להכשיר אותם לעמוד בעתיד בעומס פעילות רב יותר .
התרגול נועד גם להרחיב את טווח התנועה של המיתרים ושל שאר השרירים בבית הקול שאחראים על הפקת הקול ולעבור בקלילות על המנעד הקולי. (תנועות עדינות בהן הלחץ הוא רק על השכבה החיצונית של המיתרים וללא דחיסה חזקה של המיתרים זה כנגד זה).
הרפייה כללית בליווי מוסיקה מרגיעה
אחת הדרכים להגיע להרפיה מהירה היא שכיבה על הגו על מזרון דק ביותר.
לעצום עיניים ולנשום נשימות עמוקות דרך האף כשהנשיפה ארוכה פי שתיים מהשאיפה. (תרגילי נשימה מוסיפים אלמנט עצום בשחרור המתח )
לאחר מכן לכווץ ולשחרר את כל השרירים הטבעתיים בראש (עיניים שפתיים) בקצב איטי.
לעצום רק את העיניים בחוזקה ולעצור את התנועה למשך כ 10 שניות ולשחרר.
לחזור על הפעולה 10 פעמים.
ואותו הדבר עם כיווץ השפתיים.
לכווץ ולשחרר. ידוע שהשרירים הטבעתיים משפיעים אחד על השני כבתגובת שרשרת. ותרגול שלהם תורם רבות לאיכות הקול מאחר ובגרון גם קיימים שרירים טבעתיים. כך שלמרבה הפלא אם אנו משחררים ומרפים את העיניים אנו יוצרים תנועה בבית הקול.
ואותו הדבר גם בשפתיים ובשאר השרירים בגוף…..
לבסוף להניח את כפות הידיים על השכמות
ולהוסיף את תרגול הנשימות. 5 דקות
ואז להניח את כפות הידיים על העיניים ל3 דקות. ולבסוף על הבטן. ל 3 דקות נוספות.
לבחור במוסיקה שנעימה לך ומרגיעה. מומלץ לבצע הרפייה פעמיים ביום למשך 20 דקות בכל פעם.המוסיקה מעצימה את תהליך ההרפיה. מעין ניקוי למחשבות. האזנה למוסיקה שבחרתם שוות ערך לחומרים כימיים שנלקחים למטרה זו. המוח מפריש אנדורפינים שאחראים לשיפור במצב הרוח ובמקביל מופחתת כמות הקורטיזול (הורמון הסטרס) מה שיוצר פחות מתח במערכת.
מניסיון, אם אני לא מתחברת לתרגיל סיכוי גבוה שלא איישם אותו ולא אחזור עליו.
המטרה בתרגילים המוצעים היא לאמץ תרגיל שנעים ונוח לנו. שאותו נוכל לתרגל בקביעות לקבלת תוצאות רצויות.
למי שרוצה יכול להעזר בתמצית הצמחים האהודה TMRG ‘צחוקול’ לשחרור והעלאת מצב הרוח. (מס’ 16 באתר)
שבוע טוב
טליה TMRG