דימום או בשמו הנוסף שטף דם על מיתרי הקול:
דימום או שטף דם הם עזיבה של הדם את כלי הדם שהם נישאים בהם בעקבות קריעת כלי הדם שנושא אותם. פירושו דימום פנימי שמתבצע במיתרי הקול.
הערה חשובה: כשקיים חשש לדימום במיתרי הקול חשוב ביותר לתת למיתרי הקול מנוחה.
דימום הוא אחת מהסיבות שחשובה אבחנת ממוחה אף אוזן וגרון. אם נדע שיש לנו דימום / שטף דם על המיתרים חשוב שנקפיד על מנוחה ואפילו שתיקה מוחלטת אם אפשר למספר ימים.
מהן הסיבות להתהוות שטף דם במיתרי הקול?
שטף דם במיתר הקול נגרם עקב טראומה למיתר הקול,פגיעה וחבלה. זה יכול לקרות מצעקה/צווחה, שיעול, התעטשות חזקה, צחוק חזק, שירה בקולי קולות ועוד. יש חשיבות לטיפול מידי הכולל: מנוחה קולית. שתיקה.
כיצד עלינו לטפל בדימום:
הדבר העיקרי שיש לבצע הוא :מנוחה קולית שחשובה ביותר כדי למנוע צלקת על המיתרים או למנוע התפתחות של פוליפ. רופא האף אוזן וגרון ימליץ בד”כ על סטרואידים נוגדי חומצה ומנוחה קולית.
אנו נמליץ על שימוש עם ערכת TPV ללא השמנים (מס 6 ) בשאיפות בלבד. 3 פעמים ביום למשך 10 דקות ברצף. ולאחר האינהלציה לשתות את האבקה (מס 4) כדי להגן על המיתרים. האבקה יוצרת תחושה של מעטה על המיתרים ותמנע חיכוך מקסימלי. בנוסף היא מגנה על המיתרים מנזקי חומציות וליחות. וכמובן שנמליץ על שתיקה (לפי הוראות הרופא).
לאחר בדיקה חוזרת של המיתרים ואישור מרופא האף אוזן וגרון לשוב לדבר חשוב שנוסיף את הנשיפות עם הצלילים בתרגול עם הערכה.
יש להתייחס במלוא הרצינות לטיפול הקולי לאחר דימום. כדי לחזור לשיקום מלא של המיתרים מבלי להזיק למיתרים.
הטיפול עם ערכת TPV הוא התרגול האולטימטיבי שנמליץ עליו במקרה כזה כדי להגמיש את המיתרים ולתרגל ברכות מקסימלית. בתחילה לתרגל במנעדים קטנים, בעדינות רבה, צלילים עולים ויורדים. חשוב שנקפיד לבצע את הצלילים רק באזור שנוח לנו להפיק אותם בקלות ללא לחץ וללא הפעלת כוח. כשנחוש הטבה, נרחיב מעט את המנעד הקולי.
הדגש בתרגול יהיה בעיקר בעבודה על הצלילים הנמוכים במנעד הקולי שלנו. בצלילים עולים ויורדים.
הערה חשובה: לצד העבודה עם האביזר חשוב שהחזרה לעבודה הקולית תתבצע רק בצורה מדורגת כדי לא להזיק למיתרים.
לסיכום:
חשוב שנקפיד על היגיינה קולית ואם יש צורך נשנה הרגלים שגרמו לנו להגיע למצב. לדאוג לשינה איכותית ומספקת, תזונה מתאימה, מנוחה קולית במהלך היום, שתייה מספקת.
לדבר או לשיר בגובה צליל נכון ובעוצמה קולית מתונה, בנחת באיטיות וללא מאמץ.
מומלץ לשלב עבודה עם קלינאי תקשורת להימנעות והישנות הבעיה או לסירוגין עבודה עם מורה לפיתוח קול אם מדובר בזמרים כדי לאתר אם יש בעיה בטכניקה.
בהצלחה ובריאות
טליה