מהו שיתוק במיתר הקול?

שיתוק הוא מצב בו לא תתקיים אספקה עצבית למיתר. דבר שגורם לחוסר תנועה של המיתר.

כשהמצב תקין ניתנת פקודה עיצבית לשרירים ומתרחשת פעולה ותנועה.

 

מיקום המיתר המשותק:

נתון שחשוב להבין לגבי מיתר משותק הוא המיקום של המיתר שהשתתק. מיתר משותק יכול להיות בכמה מיקומים שונים. בקו אמצע או במיקומים בצד. נתון שמשפיע על מידת הפגיעה בהפקת הקול. כאשר המיתר המשותק נשאר באמצע, המצב קל יותר.תתאפשר סגירה על ידי המיתר השני. הקושי יפחת. לעומת זאת , אם המיתר המשותק נמצא בצד, הסגירה של המיתרים תהיה בעייתית.

מלבד הפקת קול יש למיתרים תפקידים חשובים בכל הקשור להישרדות שלנו. הם אמורים להגן מפני כניסה של מזון ושתייה לקנה הנשימה. לכן שיתוק במיתר עלול להיות נושא שדורש התייחסות רפואית/מקצועית במיוחד אם מדובר בדרגת חומרה רצינית.

ישנם סוגים שונים של שיתוק:

שיתוק מלא.

שיתוק חלקי.

שיתוק הפיך (זמני)

ושיתוק בלתי הפיך (קבוע).

 

מהם הסממנים הנפוצים בשיתוק של מיתר הקול מבחינת הפקת הקול:

קול חלש, אוורירי, קושי בהפקת הקול צרידות ועוד.

 

הגורם לשיתוק:

הגורם לא תמיד ידוע. לעיתים נוצר נזק ופגיעה בעצבים שמעצבבים את מיתרי הקול בניתוח כתוצאה מאינטובציה (צינור שמוחדר בין מיתרי הקול להרחבת מעבר האוויר), לעיתים בעקבות התקררות, וירוס או חיידק שפגעו בעצבים, לעיתים בעקבות טראומה למיתרים – בכי, צעקה, שיעול חזק וסיבות נוספות שלא תמיד ידועות או מובנות.

הטיפול שאנו נציע:

קודם כל במקרים שהשיתוק זמני או שאנחנו מאוד קרובים לתחילת הארוע שבעקבותיו נוצר השיתוק חשוב להתחיל ולטפל מיד. כמה שיותר קרוב לתחילת השיתוק.

יש הסוברים שבמהלך השנה הראשונה מאז השיתוק יתכנו שינויים ושיקום יתרחש בקלות רבה יותר. במקרים בהם המצב הפיך. בכל מקרה, גם כאשר השיתוק הוא קבוע  וכרוני והמצב בלתי הפיך, נמליץ על אותו הטיפול. במטרה לאמן את המיתר הבריא, להגמיש אותו וכדי לפצות על המעמסה העומדת בפניו, שלפחות הוא (המיתר הבריא) לא יינזק . יש מקרים בהם נוצר נזק למיתר הבריא כתוצאה מהמאמץ ואת זה חשוב למנוע וכמובן כמובן לעזור, להקל ולשפר את הפקת הקול.

הטיפול המומלץ בשני המקרים הוא:

עבודה עם ערכת TPV.

תרגול שמעניק פיזיותרפיה למיתרים.

העבודה כוללת את שני המרכיבים העיקריים והחשובים .

האחד מתיחה והארכה מתיחה וקיצור של המיתרים. ע”י הנשיפות.

אימון היוצר הגמשה של המיתרים או המיתר.

תוך כדי התנגדות של מים שהופכים את הפעולה לבטוחה.

(לחץ נגדי שמונע חיכוך מיותר של המיתרים)

 

והמרכיב השני והחשוב , האינהלציה הדינמית תוך כדי הזרמת האדים/לחות ושחרור ונענוע של המיתרים (האמיתיים והמדומים של הקול). הכיווץ (הארכה וקיצור המיתר) והשחרור שלו הם מהפעולות הטובות ביותר יחד עם ההגנה של המוצרים הטבעיים לשיקום המיתרים.

 

בבריאות ובהצלחה,

טליה